The Tiny Lodge in de omgeving Huysmanshoeve
Huysmanshoeve

Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve is de ideale startplaats voor de ontdekking van het Meetjesland. Je kunt er kennis maken met de verschillende aspecten van deze boeiende streek: natuur, cultuur, geschiedenis, landschap en recreatie.

In het woonhuis ontdek je de geschiedenis van het Meetjesland. Het geheel wordt aangevuld met thematische wisseltentoonstellingen. Je kunt een kijkje gaan nemen in de moes- en kruidentuin, of in het gerestaureerde bakhuisje waar regelmatig brood wordt gebakken (voor data zie www.huysmanhoeve.be). Daarnaast kan je in de cafetaria en in het winkelpunt terecht voor een mooi aanbod aan diverse streekproducten.

 In het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve kan je voortaan de collectie van VVV Eeklo zien. Het is een startpunt om van de Huysmanhoeve een Meetjeslands erfgoeddepot te maken. Het provinciebestuur heeft immers een regierol op vlak van depotbeleid.

In het provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve kan je neuzen in het erfgoed van het Meetjesland. Verschillende collecties brengen de geschiedenis van de streek tot leven. Want ook vandaag ontdek je nog talrijke sporen van het verleden.

De Provincie Oost-Vlaanderen kocht het domein van de Huysmanhoeve deels in 1991 en de rest in 2003, om het uit te bouwen tot een provinciaal streekcentrum. Het beheer van de site werd in 2010 toevertrouwd aan de vzw Plattelandscentrum Meetjesland. De Stad Eeklo is ook een belangrijke steunpilaar in het project.

Je kan hier als het ware komen ‘winkelen’ in het erfgoed van het Meetjesland. De Huysmanhoeve is immers de plek van het Meetjeslandse erfgoeddepot. Het provinciebestuur neemt op vraag van de Vlaamse overheid een regierol op op vlak van depotbeleid. De Meetjeslandse erfgoedzorgers kunnen hier dan ook terecht met al hun depotvragen.

Momenteel zie je in de ‘open depot’-opstelling vooral voorwerpen van VVV Eeklo. Geregeld zal je hier ook kunnen neuzen in andere collecties. COMEET – Erfgoedcel Meetjesland helpt met documenteren van de stukken en hun verhalen aan de hand van archiefonderzoek en interviews. Toerisme Meetjesland deelt hier haar kennis over de verborgen pareltjes van de streek.

En er is meer. De bakoven verspreidt opnieuw de geur van versgebakken brood. In de gerestaureerde varkensstal is de cafetaria waar streekproducten geserveerd worden. Er zijn nog heel wat plannen voor de toekomst, dus spring zeker geregeld eens binnen. De Huysmanhoeve is klaar om je te ontvangen!
www.oost-vlaanderen.be/depotbeleid

Wanneer?

Het Streekcentrum is open van 1 april tot 1 oktober van woensdag tot en met zondag (ook op feestdagen) van 11 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Voor reservaties en aanvragen kan je terecht bij het Plattelandscentrum Meetjesland:

tel. 09 327 04 47 

e-mail: [email protected]

www.plattelandscentrum.be

www.huysmanhoeve.be

Groepsaanbod

Bezoek van diverse groepen zoals verenigingen, bedrijven, families… is mogelijk tijdens de openingsuren:

Gidsbeurt: Een Meetjeslandse gids vertelt over de geschiedenis van de hoeve en brengt de groep naar de leukste plekjes. De anekdotes en verhalen van vroeger zullen hierbij niet ontbreken. 
Duur gidsbeurt: +/- 1,5 uur
Prijs gidsbeurt: 100 euro per groep (maximaal 30 personen)

Gidsbeurt + streekbiertje + sneukelhapje: Na de gidsbeurt kan de groep plaatsnemen aan onze picknickbanken waar wij een fris streekbiertje en hapje serveren. Bij slecht weer gaat alles door in ons overdekt open wagenhuis. 
Duur gidsbeurt: +/- 1,5 uur
Prijs gidsbeurt: 100 euro per groep (maximaal 30 personen)
Prijs streekbier + hapje: 5 euro per persoon

Koffie en gebak: Wij serveren voor iedereen bij aankomst een ambachtelijk gemaakt bundergebak, appelgebak of kriekgebak, met een heerlijk kopje koffie. Daarna is de groep vrij om op eigen houtje de site te verkennen. 
Prijs: 5 euro per persoon (vanaf 10 personen)

Krulbollen + streekbiertje + sneukelhapje: Achter onze cafetaria ligt de krulbolbaan. Krulbollen is een oude Vlaamse volkssport die vooral in het Meetjesland en Zeeuws-Vlaanderen wordt gespeeld. Op aanvraag voorzien wij een initiatie krulbollen. Voor de liefhebbers serveren we graag een extra hapje en streekbiertje.
Duur: afhankelijk van grote van groep
Prijs krulbollen: gratis
Prijs streekbier + hapje: 5 euro per persoon

Zoektocht: Een educatieve zoektocht die je individueel of in kleine groepjes kan doen en waarbij je veel te weten komt over de Huysmanhoeve van vroeger en nu. 
Duur: +/- 1 uur
Prijs: gratis

Huysmanhoeve wandeling: Vanaf het oude poortgebouw start een 2km lange wandeling langsheen de mooiste plekjes van de hoeve. Je wandelt naar de bessentuin, kruidentuin en moestuin, bakhuis en koeienstal…. Een folder met plannetje helpt je hierbij. 
Duur: +/- 45 minuten
Prijs: gratis

Fietsverhuur: Groepen kunnen fietsen huren via Viva Velo, deze worden klaargezet in de Huysmanhoeve.
Vooraf reserveren via www.vivavelo.be.

Vrij bezoek:Tijdens de openingsuren is het mogelijk om de hoeve vrij te bezoeken in groep. Graag zijn we vooraf wel op de hoogte van jullie komst. 

Boerengolf: speel met het gezin of een groep vrienden dit leuke en actieve spel. Je legt een parcours af doorheen de site, waarbij je 10 holes moet afwerken. Spelen kost €5 per persoon, inclusief drankje achteraf.

Heb je een speciaal verzoek, wil je de Huysmanhoeve opnemen als stop in je sneukeltoer of wens je een teambuildingsprogramma, neem dan contact op. Groepsbezoeken kunnen gereserveerd worden via mail [email protected] of telefonisch op +32 (0)9 327 04 47.

Onze lodges

Lees meer

CultuurTips in de omgeving

Canadamuseum

Het verhaal Het Canada War Museum van de heer Gilbert Van Landschoot werd op 28 juni 1995 geopend door de Vertegenwoordigervan Zijne Majesteit de koning, en vele Belgische –en Canadese prominenten te Adegem – Maldegem. Dit private museum werd opgericht als gevolg...

CultuurTips in de omgeving

Bardelaeremuseum

Vanaf 8 JAAR Het Bardelaeremuseum is ‘een dorp in een dorp’. Alles wat er vroeger in een dorp te vinden was, vind je in het Bardealeremuseum. Het dorpsleven wordt er geïllustreerd aan de hand van meer dan 105 beroepen en 15 000 voorwerpen. Er is een leuk parcours:...